lauantai 2. marraskuuta 2013

Firenzeen tutustuminen alkaa

Kuudes päivä Firenzessä. Tämä on pieni kaupunki, mutta nähtävää ja koettavaa riittää vielä vaikka kuinka. Ystäväni tulee ensi torstaina, meillä on viisi päivää aikaa kierrellä kaupungin kapeita kujia. Olen yrittänyt hahmottaa tätä kaupunkia pala palalta, alueittain. Mukanani oleva matkaopas jakaa Firenzen keskustan länsi, itä ja pohjoisosiin sekä Oltrarnon alueeseen. Jaon avulla pääsee sisälle hiukan paremmin. Pieniä, sokkeloisia katuja on kaikkialla, etäisyydet ovat lyhyitä alueelta toiselle. Oltrarno sijaitsee Arnojoen toisella puolella. Minulla on sinne majoitus varattuna kolmeksi päiväksi joten alue tulee tutuksi viimeistään silloin.

Itäisen keskustan helmi on valtava Duomo, se on aivan käsittämättömän upea jo ulkoapäin.Kirkko on valtava, tuntuu kuin se ulottuisi joka puolelle. Kun olen harhaillut milloin missäkin, auttaa Duomon kupoli pysymään kartalla. En ole tällä reissulla vielä vieraillut Duomossa, jätän osan nähtävyyksien sisätiloista tarkoituksella ystäväni kanssa koettavaksi. Olen muuten huomannut sen, että jos kuljen ilman karttaa, näen ja koen paljon, mutta en tiedä missä olen. Jos taas kuljen kartan kanssa, tiedän missä olen, mutta en ole nähnyt mitään. Niinpä menen ensin ilman karttaa ja myöhemmin otan kartan käyttöön. Kiire, kun ei ole mihinkään, voi eksyä välillä. Eilen eksyin umpikujaan, kun seikkailin Arnon rannalla. Jossakin vaiheessa eteeni tuli noin 140 cm korkea kivimuuri. Ajattelin sen jotenkin ylittää. No, apuun riensikin italialainen ritari, joka hyppäsi muurille, otti minut syllinsä ja toi muurin yli. Ihan kiva pikkuinen kohtaaminen:)

Duomo iltavalaistuksessa

Päivällä

Keskustan itäosassa on muutama muukin erittäin mielenkiintoinen kirkko kuten Danten kotikirkko, 
luostarikirkko Badia Fiorentina sekä Santa Croce..

Kuvassa Badia Fiorentina. Kirkko on perustettu vuonna 978, se toimii luostarikirkkona edelleen. Pääsin seuraamaan jumalanpalvelusta, olipa mahtava kokemus!Danten kotikirkko sijaitsee hänen kotitalonsa vieressä. Pieni, vaatimaton ja kaunis kirkko

Danten kotitalo


Danten kotikirkko

Muutama hautakin oli kirkon lattian alla.


Santa Crocen upea kirkko sijaitsee myös keskustan itäosassa. Kirkkoon on haudattu Michelangelo sekä Galilei. Maanpaossa kuolleelle Dantelle on pystytetty muistomerkki kirkkoon. Yritin piipahtaa sisälle, mutta jono viikonloppuna oli ihan järkky. Viikolla uudelleen.

Hyvin samanäköinen edestä kuin Duomo.

Aivan kirkon nurkalta löytyi kiva pubi, sinne täytyy kirkkomatkalla piipahtaaPiazza della Signoria on Duomon lisäksi itäisen keskustan helmiä. Aukiolla on Neptunus- suihkukaivo, kopio Michelangelon Daavid-patsaasta sekä monta muuta upeaa veistosta. Rakennukset Palazzo Vecchio ja Uffizi ovat kaikkien tuntemat. Majoitun parhaillaan Piazza  della Signorian vieressä, meteli on melkoinen aamuvarhaiseen, mutta korvatulppien kanssa ihan siedettävä.


Neptunus-suihkukaivo, hiukan kuvan rajaus on pielessä...

Tässä koko mies, roomalainen merenjumala

Daavid, alkuperäinen teos on galleria del Accademiassa.

Asun tuolla keltaisessa talossa taustalla

Kuvassa Piazza della Signoria  ja Palazzio Vecchio, joka on 1300- luvulta saakka toiminut kaupungintalona. Sisällä on paljon 1500-luvun taidetta.


Palazzip Vecchion upea cortile
Uffizi rakennettiin alunperin 1500-luvulla virastoksi, mutta jo 1500- luvun lopulla valoisaa yläkerran tilaa on käytetty taideaareiden esittelyyn. Uffizi on maailman vanhin taidegalleria. Ehkä piipahdamme ystäväni kanssa näyttelyssä. 


Pelkällä hengenravinnolla ei täälläkään elä eli olen syönyt hyvin kaikkina päivinä. Herkkuja tarjotaan aamupalaksi kahvilassa ja maistettua tulee, pakko myöntää. Huoneen hintaan kuuluu huippukahvilan makea aamupala. Kohta alkaa olla sokerikiintiö täynnä. 

Olen syönyt kolme kertaa jo kiinalaisessa, ihan vaihtelun vuoksi. Ruoka on ollut kaikkinensa lihapainoitteista, pitästä aikaa. Paikallinen toscanan herkku on lehmän vatsasta tehty pikaruoka, sämpylän väliin laitetaan pieneksi hakattua vatsalaukkua. En ole maistanut ainakaan vielä.

Kiinalaista

Toscanalaista

Villisikaa toscanalaisittain

Pollo piccante, kiinalaiskorttelin löytö. Syömiseen meni yli tunti, pieniä luita piti varoa, puikoilla syöminen  luisen lihan kanssa oli kohtuullisen työlästä. Ravintola oli aivan täynnä, kaikki muut olivat kiinalaisia. 
Ihana paikka!

Kauppahallin paprikarisotto, paikallisten kantapaikka päivällä

Iltapala jazzmusiikin lomassa perjantaina


Pojat osasivat hommansa 

Olen ostanut vaikka mitä ja osallistunut kokopäiväretkelle Toscanan alueelle. Yksi juttu vielä. Täällä muuten miehet ovat ihan villeinä. Kadulla herkästi  pyydetään treffeille, aika rohkeaa kontakia täällä harrastetaan. Huh, huh. Ei ole mun juttu ollenkaan. Missään muualla ei näin aktiivista porukkaa ole ollut. Kunhan eivät tule ovelle kolkuttelemaan..

Laitan postauksia päiväretkestä, ostoksista ja kaikesta muustakin, kunhan välillä käyn piipahtamassa kaupungilla. Ciao!

2 kommenttia:

  1. Vau - mahtavalta ja mielenkiintoiselta näyttää Firenze ja Duomo. Paljon nähtävää ja koettavaa odottaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin luvata Tiina ettei aika tule pitkäksi täällä. Pian nähdään!

      Poista