keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Vierailu Bolognassa

Täällä sitä nyt ollaan suuressa kaupungissa. Tulin maanantaina ja torstaina lähden eli kolmen yön pituinen reissu Bolognassa. Jännitin Riminin asemalla  painavan laukun kanssa selviytymistä, eipä se matkanteko ihan helppoa ollutkaan. Löysin olkean vaunun, sain laukunkin muiden avustuksella junaan, vaan ei puhettakaan, että olisin päässyt kulkemaan omalle paikalleni. Junan käytävät olivat täynnä valtavia matkalaukkuja joiden yli, ali tai ohi oli turha edes yrittää. Seisoin koko 75 minuutin matkan ajan, sain juttuseuraa  italialaisesta rouvasta. Ymmärsin yllättävän paljon tai ainakin luulen niin...

Bolognan asemalta piti olla nettitietojen mukaan 300 metrin matka hotellille. No ei tasan ollut. Pääsin lopulta kuitenkin perille ja yllätyksekseni olin tehnyt todella viisaan valinnan hotellin suhteen. Sijaintii on aivan mahtava, ei voi olla parempaa! Hintakin tosi kohtuullinen, 50 euroa yö. Taisi olla kyllä joku ihme sattuma, sillä huoneen normihinta on 120-150 euroa yöltä. Hiukan juhlava tämä on, mutta sijainniltaan annan täydet 10. Hotelli on nimeltään Hotel Roma, katusosoite Via d'Angelo. jos yöpyminen Bolognan vanhassa kaupungissa kiinnostaa. Ainoa miinus on jatkuvasti pätkivä Wi-Fi.

Bologna on Emilia-Romagnan-alueen pääkaupunki, missä asuu lähes puoli miljoonaa asukasta. Kaupunki sijaitsee 54 metriä merenpinnan yläpuolella. Bologna elinkeinoja ovat teollisuus, maanviljelys, lihakarjan kasvatus sekä hallinto ja bisnes. Kaupungissa on 900 vuotta vanha yliopisto. Bolognaa kuvaillaan kolmella adjektiivilla; oppinut, rasvainen ja punainen. Oppinut kuvaa Bolognan yliopiston ikää, rasvainen Bolognan keittiötä ja punainen talojen seinien ja kattojen väriä. Myös City of Turrita, kuvaa kaupunkia  hyvin, keskiaikaisia torneja on useita jäljellä. Korkein on 97 metrinen Torre Asinelli. Minä hullu kiipesin sinne!

Kaupunki on eläväinen, ihmisiä on paljon. Kauppoja on valtavasti laidasta laitaan. Itse en viitsi mennä vaatekauppaan, sillä sovituskopissa en selviä kipsin kanssa eikä matkalaukkuun mahdu mitään lisää. Baareja on paljon, mutta ruokaravintoloita selvästi vähemmän. Pisin jono on ollut joka päivä Mäkkärin kohdalla:) Pukumiehiä näkee joka puolella ja osa naisista on pukeutunut tosi elegantisti. Valtavat korot, pitkät hiukset ja upeat korut ovat ilmeisemmin arkipäivää täällä keski-ikäiselle naiselle. Toki nuoriso painaa farkkushortseissa ja tennareissa. Täällä on todella kuuma, jopa 31+astetta, mutta silti osalla on villatakki ja aika monella saappaat. Varsinaiset hellevaatteet täältä puuttuvat ja meri... Vettä kaipaan, kun on niin kuuma, Riminillä kävi pieni tuuli koko ajan ja varpaita pääsi kastelemaan aina, kun siltä tuntui. Mahtavatko lähteä viikonloppuisin rannalle täältä kaupungista? 
Kipsini herättää täälläkin kiinnostusta yllättävän paljon, osa kysyy suoraan mitä on tapahtunut. Ovat kovin pahoillaan, kun kuulevat, että käsi murtui Italiassa, mutta rauhoittuvat, kun kerron, että olen maassa vielä pitkään.

Vanha kaupunki sulautuu uudempaan osaan huomaamattomasti. Kaikki näyttää minun silmääni vanhalta ja upealta. Osa rakennuksista on 1100-luvulta ja osa 1800-luvulta, kauniita kaikki. Ostin heti saavuttani Bolognan matkaoppaan, maksoi vain 2.99. Oppassa on hyvät kuvat keskeisimmistä nähtävyyksistä ja paljon tietoa kohteista, sen avulla Bologna avautuu pala palalta.Majapaikkani Hotel Roma


Ihanan hiljainen huone, mahtava sänky! Olen nukkunut täällä tosi hyvin.

Bolognan vanhan kaupungin keskus eli sielu on Piazza Maggiore.
Kellon alla vasemmalla puolella on hotellini noin 20 metrin päässä.

Kuvassa Palazzo  communale, kutsutaan myös nimellä Palcazzo d'Acursio. Kaupunki osti rakennuksen Acursion suvulta vuonna 1287.

Alla Piazza Maggioren rakennuksia ja nähtävyyksiä, kaikki siis heti edessä, kun hotellin ovesta astuu.
Kuvassa edelleen Palazzo d'Acursio, rakennus on valtava. Kaveri, joka vilkuttaa, on piispa Petronius, vaikutti Bolognassa vuosina 432-450.

Palazzo de Polesta 1300- luvulta, toiminut tuomioistuimena.

Basilica of San Petronio on yksi laajimpia kristittyjen kirkkoja. Sitä on rakennettu vuosisatojen ajan ja parhaillaankin kirkkoa restauroidaan. Sisälle ei päässyt, mutta kävin kirkon terassilla kuvaamassa. Tästä ei saa mitään käsitystä kirkon koosta.

Näitä rappusia pitkin pääsin kirkon katolle kuvaaman. Ei minusta olisi työmaalle töihin..

Näkymä katolta

Kirkon portailla oli paljon turvallisempaa


Neptunuksen suihkulähde Nettunon aukiolla, aivan Piazza Maggioren kyljessä. Tämä kaveri on ihan keskiössä vanhassa kaupungissa. 

Suihkulähteen naiset esittelevät avujaan..

Katettuja jalkakäytäviä on yhteensä yli 350 km, niitä on kaikkialla. Ei haittaa sade tai helle, näppärää!
Jotakin tuttua

Marikassikin löytyi


Ruokatarjontaan olen todella pettynyt. Lasagne ja spagetti Bolognese sekä tortelliinit ovat ainoita paikallisia ruoka mitä olen löytänyt. Nyt on maistettu niitäkin, eipä siitä sen enempää. 

Tortellinikeitto.

Tämä Piadina lohella ja crudolla oli tosin oikein hyvää! Piadina on Riminin alueen paikallisruokaa.

Taidetta vanhassa kaupungissa
Torre Asinelli.
Kiipesin ylimmän ikkunan korkeudelle, sitten oli pakko tulla alas. Kapeat portaat ja väkeä tuli alas samaa reittiä. Yksikätisenä hiukan pelotti narisevissa puuportaissa. Jos haluaa kohottaa sykettä, kolmella eurolla onnistuu hyvin.

Tornin portaat

Tässä kohtaa mietin, miksi olen täällä..Ei muuta kuin ylöspäin ja paniikki pois.

Iltaisin klo 21 jälkeen hiljentyy vanha kaupunki, ainakin tällä viikolla.

Penkkejä saisi olla

Museot ja kirkot ovat kaikki lähellä. Kävin useammassa kirkossa ja ovat käsittämättömän upeita. Vierailin myös muutamassa museossa. Alla kuvia.


Kohtuulliset korot 1400- luvulta

Pitkän hameen alla pysyivät piilossa, vaan mitenköhän epävarmaa kävely on ollut?

Hautojen koristeellisia kansia 1400-luvulta

Vanhoja virsikirjoja?

Järkyttäviää, että toiselta ihmiseltä pitää suojautua näin

Vielä järkyttävämpää on se, miten koristeellisia ovat aseet, joiden tarkoituksea on surmata toinen. Tässä upea kivinen teos Jeesuksesta.

Tämä paikka on tutustumisen arvoinen. Vanhassa palatsissa toimii edelleen kaupunginkirjasto vuodelta 1838.  Ennen sitä rakennus on ollut 1500 luvulta usean vuosisadan ajan yliopiston opetuskäytössä.Nämä kuvat eivät tee oikeutta paikan kauneudelle. Osa palatsista kärsi pahoin 1944 pommituksissa.


Teatro Anatomico, missä anatomian tunnit on aikoinaan pidetty. 


Yhteenvetoa voisi sanoa, että mielenkiintoinen kaupunki. Kolmessa päivässä näkee jotakin, mutta vain osan. Se on pakko hyväksyä. Jos aamusta iltaan painaisi liikenteessä, voisi muistijälkiä jäädä enemmän. Tällä helteellä ja näillä fiiliksellä tämä on riittävän hyvä reissu Bolognaan. Arvaakohan  kukaan mihin lähden täältä huomenna? Yllätys ei liene kenellekään, että back to Rimini.  Olen ajatellut,  että Rimini on minun kesäkotini ja hyvä niin. Kipsinpoiston jälkeen jään uimaan ja kuntouttamaan kättä pariksi päiväksi. Vammahan tuli ekana päivänä eli en ole päässyt kertaakaan nilkkoja syvemmälle veteen. Satoi tai paistoi, tämä tyttö ui ensi viikolla Adrianmeressä!


Jotakin sentään lähtee mukaan. Uudet lenkkarit. Näitä tarvitaan ensi viikolla:)

4 kommenttia:

 1. Mää jo meinasin älähtää, että käy nyt fiilistelemässä yliopistossa ensimmäisiä paikkoja, joissa on ruumiinavauksia tehty, mutta löysithän tiesi sinne... Mää en tiedä miksi tuo Teatro Anatomico iski muhun ihan täysin. :)

  Mutta piadinosta piti sanomani, että en tiennyt, että ne on juuri tuon alueen ruokaa. Panin kyllä merkille, että Roomassa niitä ei paljon ollut tarjolla ja Cattolicassa tuli syötyä koko ajan, mutta nyt ymmärrän senkin.

  VastaaPoista
 2. Ai niin, jos on Disney-kamalle tarvetta, Piazza Maggioresta kiven heiton päässä on vallan oiva Disneyn kauppa. Satuimme sinne itse jonkun alennusmyynnin aikaan ja mukaan tarttui lapsille vaikka ja mitä... Silloin about 5-vuotias tyttärenikin näytti suurta sinnikkyyttä Prinsessa Ariel -vetolaukkua pitkin Bolognaa raahaten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Sähläsin vastauksen kipsikädelläni:) olin siis kirjoittamassa, että Teatro Anatomico sai minut aivan hiljaiseksi, menneen voi aistia joka solulla. Kirkoissa pääsen samaan tunnelmaan, ovat niin upeita.

   Bolognassa on paljon samaa tunnelmaa kuin Venetsiassa, kyllä sinne kannattaa joskus piipahtaa. Venetsian vanha kaupunki on valtava, sillat ja kanavat tekevät siitä ainutlaatuisen.

   Disneykaupan bongasin, ei tarttunut mitään matkaan. Nuo lasten vetolaukut ovat liikuttavia:)

   Poista