torstai 10. lokakuuta 2013

Lucca

Neljättä päivää jo Toscanassa, Luccan kauniissa maisemissa. Olin ensin ajatellut, että kolme päivää riittää, mutta ei onnistu. Täällä menee kevyesti koko viikko. Lucca on muurien ympäröimä historiallinen kaupunki Toscanassa, muurit on rakennettu 1500-1600 luvuilla.  Kaunis vanha kaupunki sijaitsee muurien sisällä. Vaikka toscanalainen maisema on yleensä kumpuilevaa, sijaitsee Lucca tasaisella maalla, ympärillä on kuitenkin kukkuloita joka puolella. Asukkaita Luccan kaupungissa on noin 85.000,  Luccan maakunnan alueella noin 350.000.

Kaupunki on helppo hahmottaa ympäröivän muurin ja roomalaisen aikakauden ruutuasemakaavan ansiosta. Muurin päälle on rakennettu todella hyväkuntoinen ulkoilureitti, missä kaupunkilaiset sankoin joukoin liikkuvat pitkin päivää. Itsekin olen joka päivä kiertänyt muurin ympäri, eilen peräti neljä kertaa. Yksi kierros kestää vaellusvauhdilla melkein tunnin eli eilen kävelin melkein neljä tuntia. Harjoittelen kolmen viikon kuluttua alkavaan pyhiinvaellukseen,  siksi näin älyttömiä kävelyaikoja.Muurimaisemaa..

Muurin päällä on taidetta pitkin matkaa
.

Olen käynyt katsomassa kuuluisia kirkkoja. Olin katolisen kirkon jumalanpalveluksessa tänään mukana. Ihan hyvin pärjäsin, vaikka toki toimituksessa oli paljon sellaista mistä en tiedä mitää kuten kättely. Minuakin tuli nuorehko mies kättelemään, hän sanoi jotakin ja palasi istumaan. Minä hymyilin, kun en muuta osannut. Ihan kiva kokemus, saatan mennä toistekin.

Tuomiokirkko San Martino eilen illalla kuvattuna

Tuomiokirkko on on omistettu Pyhälle Martinukselle, roomalaiselle sotilaalle. Kirkossa on 1200-luvulta veistos sekä ulkona että sisällä, missä Martinus repäisee miekallaan viitasta palan kerjäläiselle.

Eipä Martinus näy ollenkaan..

Tässä kortin kuvassa Martinus näkyy paremmin

Tuomiokirkon kuuluisin nähtävyys on Ilaria del Carretton hauta. Ilaria oli Luccan hallitsijan, lordi Paolo Guiningin vaimo 1400-luvulla. Hän kuoli 26- vuotiaana toisen lapsen synnytykseen. 


Tämä 1300-luvun rakennus toimi aikoinaan arkkipiispan palasina. Nykyisin siellä säilytetään tuomiokirkon aarteita, kävin sielläkin, mutta kuvata ei saanut:(

Tässä palasi ulkoapäin kuvattuna

Toinen kaunis kirkko on San Fredianon kirkko

Kirkossa on valtava kastemalja, mihin on kaiverrettu tarina Jeesuksen ja Mooseksen elämästä

Kolmas mainittava kirkko on  San Michele in Foro, tässä kirkossa oleva vanha Madonnan patsas.

Olen minä vieraillut muuallakin kuin kirkossa. Kävin eilen taidemuseossa, missä oli ranskalaisen valokuvaaja Henri Carier-Bresson töitä 1930-luvulta alkaen. Kuvauskielto täälläkin.

Torniinkin olen taas kiivennyt. Tällä kertaa torni sijaitsi mahtisuku Guiningin palatsissa. Aikaisemmin mainitsin haudan yhteydessä samasta suvusta.

Tämä torni eroaa muista siinä, että katolla kasvaa tammia.


Tornin valtiaat nykyisin...


Täällä on myös roomalaisen anfiteatterin jääneet tai muisto siitä. Mietin pari päivää, että missähän se on, kun asun via anfiteatrossa. Sitten valkeni tekoblondillekin vähitellen; asun anfiteatterissa tai sen jäänteissä. Talot on rakennettu anfiteatteriin siten, että ne samat kaarisisäänkäynnit mistä nykyisin kuljetaan, ovat aikoinaan olleet kulkureittinä areenalle myös leijonille ja gladiaattoreiile. Hui! Korjaus myöhemmin; toisen lähteen mukaan paikka on todellakin ollut teatterina ja kohtaamispaikkana, leijonista ei puhuttu mitään. Kukin uskoo mitä haluaa. Minulle tämä on munainen teatteri.

Tässä asuintaloni ulkopuoli, pyöreä muoto näkyy ja vanhat rauniot

Tässä asuintaloni sisäpiha eli anfiteatteri
Tässä kortin kuvassa anfiteatterin muoto näkyy hyvin

Gladiaattoreihin ja leijoniin liittyen, kävinpä sitten tappo tai kidutusmuseossa miten vaan nimitetään. Hirveä paikka ja kaikki ihan totta, osa vielä nykyäänkin. Tässä muinoin koulussa käytössä ollut piinapenkki, jos kuria ei löytynyt...
 
Jos heittäydyit hankalaksi esim kotona, ei muuta kuin tällainen päähän ja torille pilkattavaksi

Nämä ovat vielä leppoisia välineitä, muista en puhu mitään enkä laita kuvia. Ihan hirveitä juttuja!Mitäs muuta olen tehnyt? Ai niin, olen tehnyt ruokaa. Nyt on ollut keittiö käytössä ja väänsin pitkässä aikaa ruokaa ihan innoissani. Kävin kaupassa ja ostin kaikkea hyvää.

Suosikkikauppani

Tuoreita gnoccheja ja kaikkea muuta mahdollista


Täällä pyöräillään paljon

Terasseja on kaikkialla

Jäätelöbaarin keinut

Lopuksi Bella figura. Laukuissa on yksi ylitse muiden...

Huomenna on pyykkipäivä, kävelypäivä ja museopäivä, lauantaina menen ensimmäistä kertaa elokuviin Italiassa. Saa nähdä ymmärränkö mitään.

3 kommenttia:

 1. Onpa taas upeita paikkoja! Kyllä on hienoa, että tuo historia on siellä näkyvillä joka paikassa ja vanhaa on säilytetty kauniiilla tavalla. Ihan huikea tuo asuintalosikin! Ihanaa reissun jatkoa ja pidä itses lämpimänä siellä! Tänne on jo luvattu pakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on ollut upea syksy, ihanaa! Täällä syksy tekee vielä tuloa, huomenna on lähtö Sienaan, lämpöasteita +22 ennusteen mukaan. Äkkiä
   Nämä viikot menevät, Olen ollut matkalla jo 11 viikkoa. Sienan jälkeen Roomaan, minne lapset lentävät, sitten onkin pyhiinvaellusviikko ja Firenze...

   Poista
 2. Aaa, Lucca... Tänne yritin vinkua kerran ihan päiväseltään käymään ja nyt kun postauksiasi lukee, olisi voinnu harmittaa. Mutta upeita valokuvia sateenkaarineen! :)

  VastaaPoista