lauantai 19. lokakuuta 2013

Siena


Ei alkanut hyvin tämä Sienan viikko. Ihmettelin jo tullessa kurjaa vointiani kunnes syykin selvisi. Pieni syysflunssa vei voiton ja kollöttelin alkuviikon pedissä. Ny vointi jo ihan toinen. Täällä paistaa aurinko ja lämpöä on reilu 20 astetta. T-paidalla pärjää päivällä hyvin. Sateenvarjo kannattaa aina olla mukana. Sadekuuroja tulee ja menee. Tiistaina makoilin sängyssä ikkuna auki ja otin aurinkoa tunnin verran. Ihana kesäinen fiilis tuli heti, varsinkin kun pari kärpästä pörräsi mukavasti ympärillä.

Täällä on muutamia mielenkiintoisia paikkoja mihin on tutustuttava kunnolla. Duomo on aivan mielettömän upea jo ulkopäin, sisälle ei vielä voimat riittäneet. Tein onneksi jo maanantaina pienen kierroksen ja tiistaina toisen, kunnes tajusin olevani kipeä. Tässä kuvasaalista.

Sienan kaupunki on kumpuilevassa maastossa, ylä- ja alamäkiä on kaikkialla. Kaupunki on rakennettu Rooman tavoin seitsemälle kukkulalle. Vanha kaupunki sijaitsee reilun 300 metrin korkeudessa, asukkaita on noin 55.000.  Kaupunki on jaettu 17 contradeen eli kaupunginosaan, joiden eläintunnuksia on kaikkialla. Vanhan kaupungin keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kuvassa Vanhan kaupungin portti, porta Camollia. Tästä portista kulkee myös ikivanha pyhiinvaellureitti Via Francigena, minne olen reilun viikon kuluttua menossa. Silloin siis taas tästä portista sisään, kohtuullišen väsyneenä oletan.  Mielenkiintoista. Paikallinen supermarket on aivan kulman takana. Saa nähdä pääsemmekö käymään siellä, vai menemmekin eteenpäin vedellä ja leivällä. Tai viinillä?

 Vanha kirkko, Chiesa ei San Pietro alla Magione, joka sijaitsee portin lähettyvillä. Se on majoittanut pyhiinvaeltajia aikoinaan. Tuskin me yövymme kuitenkaan tuolla?

Vanha pyhiinvaellusreitti kulkee läpi Sienan pääkadun ja jatkuu Piazza del Campolle, mikä on suosittu kohtaamispaikka.Torilta reitti menee kaupungin muurien ulkopuolelle maaseudun maisemiin. Saa nähdä yövymmekö lainkaan Sienassa vai kuljemmeko pelkästään kaupungin läpi? Pyhiinvaeltamisesta lähempänä lisää. Nyt Sienan tunnelmiin.


Päivät ovat olleet kesäisen lämpöisiä..

Turisteja riittää, ihan sopivasti

Kuvassa näkyä torni on torre del Mangia, rakennettu 1300-luvulla. Tornin nimi tulee  laiskasta kellonsoittajasta  Giovanni Ducciosta alias Mangiaquadagni( money-eater). Tornissa on 505 porrasta, tornin korkeus on 102 metriä ja se on  toiseksi korkein torni Italiassa. Vielä en ole kiivennyt..

Rakennus tornin kyljessä on Palazzo Pubblico, mikä on Sienan itsenäisyyden symboli. Palatsi toimii edelleen kaupungintalona, minkä keskiaikaiset edustustilat ovat avoinna yleisölle. Rakennuksessa on paljon taideaarteita. Kotikatuni lähtee aivan tornin juuresta, ei siis pitkä matka piazzan vilinään.


Fonte Gaia-suihkulähde
Nimi juontaa juurensa siitä ilosta minkä sienlaiset kokivat vuonna 1346, kun kymmenen vuoden työn jälkeen vettä vihdoin saatiin keskustan aukiolla. Vesi on tullut sitä asti läheisiltä vuorilta.

Vaikka piazzalla on vilkasta, on kotikatuni hiljainen pieni kuja, missä on tiivistä asutusta. Alue on ollut juutalaisten ghetto 1300-1700 luvuilla. Synagooga löytyy melko läheltä. Kotikatuni ja muukin kadut ovat kapeita, talot melko korkeita ja seinien tiilet ovat tummanruskeita väriltään. Tämä saa näyttämään kadut melko synkiltä, kun aurinkokaan ei pääse paistamaan. Naapureiden kanssa voi jutustella ikkunasta ikkunaan, kun talot ovat niin lähekkäin. Täällä kun aivastaa, tarttuu tauti aivan varmasti naapuriin.Näin lähellä naapuri on

Onneksi ikkunan saa kiinni omassa kämpässä

Keittiöni. Muurin takana on lasten leikkipaikka

Skoottereita on kaikkialla


Ja terasseja. Tässä pienin näkemäni


Myös kaupunginosien lippuja liehuu monessa paikassa

Jopa kirkossa

Hevoset ovat tärkeitä Sienassa.  Paloi on Toscanan kuuluisin festivaali ja se järjestetään Piazza del Campolla. Kyseessä on ilman satulaa tapahtuva 90 sekuntia kestävä ratsastuskilpailu, ratsastajat edustavat omaa kaupunginosaansa, contradea. Hevoset valitaan arpomalla.  Ennen kilpailua on kulkue

Sienlaiset esittelevät lipunheittotaitojaan ennen kilpailua. Tämän alueen nuoret pojat harjoittelevat joka päivä ikkunani alla taitojaan, rumpali rummuttaa tunnin verran niin kovaa, etä korviin sattuu.
Ai niin, tässä majatalossa huoneet on nimetty hevosten mukaan. Tässä minun hevoseni. Kuva on paraatipaikalla asunnossa.

Jos ovat talot synkkiä, niin kirkot hohtavat valkeutta. Melkein silmiin sattuu aurinkoisena päivänä.


Duomo. Kunhan käyn sisällä, kerron tästä enemmän.


Tarun mukaan Sienan perusti Remuksen poika. Tämän vuoksi susipatsaita on monessa paikassa.

Olen tarkoituksella tämän viikon kaupungissa enkä lähde pikkukyliin, sillä vaellus on tulossa samoille seuduille ja kunto ei ole paras mahdollinen. Säästän itseäni vaellusta varten, mutta jos vaellusta ei olisi, pitäisi ehdottomasti  lähteä kaupungista myös muualle.  Maisemat ovat upeat.
Kävin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa haistelemassa kasvien tuoksuja. Tuli Kaisaniemen puutarha mieleen, sama tunnelma.Nyt lähden tutustumaan Duomoon ja muutamaan muuhun nähtävyyteen.. Laitan uuden mekon päälle:)Ciao!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti