lauantai 3. elokuuta 2013

Talouden ahdinkoa

Kuudes päivä täällä Venetsiassa ja monenlaista olen nähnyt ja vähän kuullutkin. Kaupunkihan on aivan huikea, on upeaa ettei autoja ole missään. Veneitä kylläkin on aivan joka lähtöön.

Kuvassa sairaalan ensiavun ambulanssit jonossa.


    Tästä tulee raha monille paikallisille

Osalla soutajista on mahtava lauluääni. Viime viikolla Suomessa uutisoitiin, että gondolin soutajille eli gondolieereille on aloitettu puhallukset. Liian moni on ollut juopuneena työssään. Kovakuntoisilta kavereilta näyttävät, tekevät pitkää päivää paahtavassa helteessä.

Täällä on monia kansallisuuksia, paljon aasialaisia, ranskalaisia, jenkkejä, saksalaisia, venäläisiä ja jonkin verran brittejä. Pohjoismaalaisia en ole nähnyt, yhden suomalaisen perheen olen kohdannut. Tietty italialaisia on eniten, osa lomailee täällä, nythän on italialaisten lomakuukausi menossa parhaillaan.

Liikkuminen on kaupungissa melko helppoa, keskeimpien siltojen ja aukioiden opasteet löytyvät kadunnimien yhteydestä. Olen liikkunut jo kolmatta päivää ilman kartan apua suuremmitta ongelmitta.

Kaikesta loistosta  huolimatta täällä aistii ettei kaikki ole taustalla hyvin. Olen kolmen paikallisen kanssa keskustellut hiukan pidempään ja kaikki ovat ottaneet puheeksi Italian kurjan taloustilanteen. Hotellini respassa työskentelevä reilu 40v mies on syntynyt täällä Venetsiassa ja kertoi kuinka tilanne on huonontunut todella paljon. Hän menetti kokin työpaikkansa ja sai töitä tästä hotellista kolmena yönä viikossa. Loppuvuodesta lomautetaan koko hotellin henkilöstö turistisesongin hiljentyessä. Hän sanoi ettei koskaan lähde Venetsiasta muualle, tämä on kotikaupunki ja sellaisena pysyy, muualla ei olisi sen helpompaa. Raha riittää juuri ja juuri, ulkona ei tule kokaan syötyä, oluella ja viinillä voi käydä, kun tietää paikat. Venetsiassa on hänen mukana parasta autottomuus. Yes!

Laittomia katukauppiaita täällä pidätetään joka päivä, osa on nuoria poikia Aasiasta ja Afrikasta. Selvästi heitä on vähemmän kuin muissa turistikohteissa.

Kaikkialla on siistiä ja palvelu pelaa valtavista ihmisjoukoista huolimatta ja ehkä juuri siksi. Jokainen euro on kotiinpäin. Kukaan ei viheltele tai huutele nuorten naisten perään vaan jokainen  saa liikkua rauhassa.  Voisi sanoa, etä paikalliset  ovat kohteliaan pidättyväisiä. He ymmärtävät, että turisteista tulee leipä, mutta eivät mitenkään hehkuta sitä, että oma maa on täysin turistien valtaama. Käkkäräpää-Veronicakin, tuo maanantain tuttavuus sanoi, että nyt alkaa olla liikaa tämä ihmismäärä. No, kohta hiljenee, elokuu on kiireisin kuukausi...

Ei turhaan hehkuteta sitä, etä tämä on rakkauden kaupunki. Kaikki, siis ihan kaikki, ovat täällä pariskuntia tai perheitä. Kukaan ei liiku yksin, paitsi paikalliset tietty. Sen vuoksi varmaan minuakin on luultu italialaisksi. Illalla ravintolassa tämä korostuu, saan pitkiä kummastunita katseilta niin henkilökunnan kuin asiakkaiden osalta. Kaikista näkee, että haluaisivat kysyä miksi olen yksin. Joka puolella suukotellaan ja vaihdetaan helliä katseita. Ihminenhän hän on onnellisimmillaan lomallaan. En ole yhtään kateellinen, ehkä hiukan hämmentynyt muiden hämmennyksestä, onneksi olen Suomessa tottunut käymään yksin ravintoloissa, muuten jäisi kyllä väliin. Saisihan täältä seuraa, asiallisia treffipyyntöjä on tullut, mutta ei, ei. En ala sotkea itseäni mihinkään tässä vaiheessa. Löysin eilen muuten  rennon jazz-paikan, missä on hyvä menu, menen sinne tänään. Hyvä pubimeininki ja rennot tyypit töissä. Kyseessä on se sama eilinen happy-hour paikka, pitää mennä tänään hiukan myöhemmin ettei tarvitse kaksin käsin ottaa juomaa. Lasillinen on ihan riittävästi.

Taas päästiin ruokaan joten jatketaan sillä. Kuvassa oman  hotellini aamupala tänään. Ensimmäisen kerran otin tänään vaalean paninon eli vehnäsämpylän ja jälkkäriksi rapean omenaviinerin. Kofeiiniton cappucino kruunaa aamun. Ihanaa, kun saa halutessaan ruismuroja, luonnonjogurttia ja ruisleipää aamupalapöydässä. Hotelli on tosi pieni ja asukkaina enimmäkseen italialaisia ja ranskalaisia. Öisin ei ole mitään meteliä, viereiset ravintolat sulkeutuvat klo 22. Kauneusunet siis onnistuvat hyvin.


Tässä tämän aamun tankkaus, tällä mennään iltapäivään. Kasvikset puuttuvat...


Hotellin aamupalaterassi


Vielä kuva lähikaupasta, ei mikään laatikko pellolla..Ja tässä kaupan kyljessä oleva viinibaari, jos alkaa janottamaan...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti